Czytanie literatury polskiej w Niemczech – osobisty pogląd polonisty - Gall, Alfred (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2014)
Odpowiadając na pytania ankiety profesor Alfred Gall mówi m.in. o recepcji literatury polskiej w Niemczech w kontekście historycznych relacji polsko-niemieckich, przekładach literatury polskiej i kondycji studiów polonistycznych w Niemczech.