Między »Trans« a »Atlantykiem«: O trudnościach włoskiego i angielskiego przekładu "Trans-Atlantyku" - Szulim, Paulina (Czytanie Literatury. Łódzkie Studia Literaturoznawcze, 2014)
Tekst dotyczy dwóch tłumaczeń , Transatlantyku" Witolda Gombrowicza - na język angielski oraz na język włoski. Esej koncentruje się na ostatnim rozdziale powieści, tropiąc w nim translatorskie ciemne zaułki i ślepe uliczki. Przedstawia nie tylko analizę i krytykę dostępnych tłumaczeń, ale także proponuje rozwiązania, które skutecznie zaszczepiłyby fenomen Gombrowicza w obcych językach.