XX-lecie „Concilium Latinum Lodziense” - Grzelak-Krzymianowska, Adriana; Krukowska, Sylwia (Collectanea Philologica, 2025)
W 2025 roku świętujemy 20-lecie konferencji łacińskiej Concilium Latinum Lodziense, organizowanej corocznie od 2004 roku na Uniwersytecie Łódzkim przez Katedrę Filologii Klasycznej UŁ, Polskie Towarzystwo Filologiczne oraz Centrum Języków Obcych UŁ. W tym artykule ukazana jest krótka historia konferencji wraz z tematyką poszczególnych edycji. Celem pracy jest nie tylko przybliżenie wydarzenia, ale przede wszystkim promocja żywej łaciny i zachęcenie do udziału w kolejnych edycjach Concilium latynistów z Polski, jak i z zagranicy.