De rebus lexicis et etymologicis balticis similia baltico-graeca - Danka, Ignacy; Witczak, Krzysztof (Collectanea Philologica, 1995)
Autorzy przychylają się do tezy o istnieniu pierwotnego rozwarstwienia dialektalnego międzyludnością prabaltycką i prasłowiańską. Innymi słowy, zakładają, że nie było nigdy jednolitegojęzyka bałto-słowiańskiego. Tezę tą wzmacniają spostrzeżeniem,że języki bałtyckie (w przeciwieństwiedo słowiańskich) mają licme powiązania z językami paleobałkańskimi. Szczególnie jest towidoczne przy porównaniach leksykalnych bałtycko-greckich. Autorzy grupują liczne tego rodzajupodobieństwa leksykalne według grup tematycznych, np. zjawiska natury (por. choćby takiezestawienia jak gr. 8iJa.'dym ofiarny' i lit. dujd 'wyziew, gaz', alb. mai 'góra' i łot. mała 'brzeg').