De schola Philologiae Classicae Lodziensis - Danka, Ignacy; Witczak, Krzysztof; Zawadzki, Robert (Collectanea Philologica, 1995)
Autorzy dają krótki zarys historii fIlologii klasycznej na Uniwersytecie Łódzkim od roku 1945·aż do odejścia na emeryturę profesora Stefana Oświecimskiego (1976), skupiając uwagę przedewszystkim na działalności dydaktycznej. Wymieniają przy tym nazwiska licznych wykładowcówi wychowanków z tego okresu, wspominają o obchodzonych uroczystościach i organizowanychobozach naukowych, a na koniec prezentują żartobliwą piosenkę studentów łódzkich (z latsiedemdziesiątych), w której wspomina się osobę prof. Oświecimskiego.