De rebus lexicis et etymologicis balticis similia baltico-graeca - Danka, Ignacy; Witczak, Krzysztof (Collectanea Philologica, 1995)
Autorzy przychylają się do tezy o istnieniu pierwotnego rozwarstwienia dialektalnego między ludnością prabaltycką i prasłowiańską. Innymi słowy, zakładają, że nie było nigdy jednolitego języka bałto-słowiańskiego. Tezę tą wzmacniają spostrzeżeniem,że języki bałtyckie (w przeciwieństwie do słowiańskich) mają licme powiązania z językami paleobałkańskimi. Szczególnie jest to widoczne przy porównaniach leksykalnych bałtycko-greckich. Autorzy grupują liczne tego rodzaju podobieństwa leksykalne według grup tematycznych, np. zjawiska natury (por. choćby takie zestawienia jak gr. 8iJa.'dym ofiarny' i lit. dujd 'wyziew, gaz', alb. mai 'góra' i łot. mała 'brzeg').