Debata oksfordzka – lepsza komunikacja w biznesie? - Frąszczak, Krzysztof (Biznesmaniak, 2020)
Debata oksfordzka wywodzi się z wydarzenia, które odbyło się 30 czerwca 1860 r. w Londynie. Tego dnia krytycznie rozmawiano o dziele Karola Darwina O powstaniu gatunków, a do prelegentów zaliczał się Thomas Henry Huxley, zwolennik Darwina, oraz Samuel Wilberforce – ówczesny biskup Oksfordu. Współcześnie ta forma debaty jest popularnym narzędziem dydaktycznym na różnych szczeblach edukacji. Komunikacja werbalna oraz pozawerbalna, argumentacja i praca zespołowa to umiejętności potrzebne do skutecznego porozumiewania się w biznesie, co więcej, to właśnie te praktyczne umiejętności można szlifować, debatując po oksfordzku.