Walenty Parczewski herbu Nałęcz, dowódca i powstaniec styczniowy - Kałużny, Jędrzej Tomasz; Wochna, Angelika (Biuletyn Uniejowski, 2023)
Celem publikowanego artykułu jest przybliżenie sylwetki Walentego Parczewskiego, powstańca styczniowego, dowódcy oddziału powstańczego walczącego na terenie gminy Uniejów w 1863 r. W tekście przedstawione zostało pochodzenie rodzinne i fakty z życia Parczewskiego. Ważną częścią publikowanej pracy jest również jego działalność powstańcza, w tym walki toczone na terenie dzisiejszej gminy Uniejów.