Wykorzystanie funduszy strukturalnych w Uniejowie w latach 2004–2013 - Kulawiak, Anita (Biuletyn Uniejowski, 2015)
Celem autorki artykułu jest identyfikacja i ocena procesu absorbcji funduszy strukturalnych, a zwłaszcza wielkości i struktury inwestycji finansowanych z tych środków pozyskanych przez władze samorządowe Uniejowa. Analiza odnosi się do dwóch pierwszych perspektyw finansowych Unii Europejskiej, to jest lat: 2004–2006 i 2007–2013. Przyjęte postępowanie badawcze składa się z dwóch głównych etapów. W pierwszym omówiono przygotowanie instytucjonalne i organizacyjne samorządu Uniejowa do procesu absorbcji środków unijnych oraz przeprowadzono analizę zrealizowanych tam w latach 2004–2013 projektów, zwracając szczególną uwagę zarówno na wielkość pozyskanego wsparcia, jak i na kierunki interwencji. W drugim etapie dokonano natomiast oceny wpływu pozyskanych środków europejskich na proces rozwoju badanego miasta, wykorzystując w tym celu opinie respondentów zebrane podczas przeprowadzonych badań terenowych.