Zagospodarowanie terenów zalewowych w gminie Szadek - Borowska-Stefańska, Marta (Biuletyn Szadkowski, 2016)
Celem badań jest ocena aktualnego stanu zagospodarowania terenów zagrożonych powodziami w gminie Szadek, ze względu na potencjalne straty materialne. Za teren zalewowy przyjęto obszar wody 1% wyznaczony w Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta i gminy Szadek. Oceny strat materialnych dokonano zgodnie z wytycznymi zawartymi w Rozporządzeniu Ministra Środowiska, Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej, Ministra Administracji i Cyfryzacji oraz Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 21 grudnia 2012 r. w sprawie opracowywania map zagrożenia powodziowego oraz map ryzyka powodziowego. Potencjalne straty materialne obliczono na podstawie analizy zagospodarowania terenów zagrożonych powodziami, przy wykorzystaniu Bazy Danych Obiektów Topograficznych. Za pomocą metod GIS przedstawiono zarówno zagospodarowanie, jak i ocenę strat. Stwierdzono, że w granicach terenów zagrożonych powodziami najwyższe straty materialne generuje zabudowa usługowo-produkcyjna i mieszkaniowa, zlokalizowana głównie wzdłuż Pichny i Pisi. Na badanych obszarach największą powierzchnię zajmują tereny wolne od zabudowy, tj. użytki zielone, grunty orne i lasy, których udział wynosi odpowiednio: 44%, 38%, 15%. Analiza poziomu ryzyka powodziowego jest bardzo ważna, gdyż umożliwia ona prowadzenie odpowiedniej polityki w zakresie ochrony przeciwpowodziowej.