Jakość przestrzeni publicznej centrum Zduńskiej Woli - Wojnarowska, Anna (Biuletyn Szadkowski, 2016)
Przestrzeń publiczna zlokalizowana w centrum miasta ma szczególne znaczenie. Pełni nie tylko istotne funkcje gospodarcze, społeczne i kulturowe, ale jest także nośnikiem tożsamości miasta, współtworzy jego wizerunek i wpływa na atrakcyjność miasta jako całości. Jakość przestrzeni publicznej centrum przekłada się na konkretne korzyści w sferze ekonomicznej, buduje spójność społeczną, wzmacnia identyfikację mieszkańców ze swoim miastem i podnosi jakość ich życia. Przestrzeń publiczna może także korzystnie wpływać na zdrowie poprzez umożliwianie aktywnej rekreacji oraz na poprawę bezpieczeństwa publicznego dzięki zapewnianiu obecności użytkowników w przestrzeni miasta o różnych porach dnia. Jakość przestrzeni publicznej zależy od wielu czynników, o charakterze fizycznym i społecznym, obiektywnych i subiektywnych. Dopiero połączenie tych czynników stanowi o wysokiej jakości przestrzeni publicznej. Miasta, dążąc do zapewnienia wysokiej jakości przestrzeni publicznej centrum, powinny świadomie ją kształtować i zmieniać oraz dostosowywać do współczesnych potrzeb.