Działalność Ochotniczej Straży Pożarnej w Krokocicach w latach 1929–1939 - Stulczewski, Jarosław (Biuletyn Szadkowski, 2018)
Ochotnicza Straż Pożarna w Krokocicach powstała 9 grudnia 1929 r. Na pierwszego prezesa wybrano Eugeniusza Kurnatowskiego, właściciela majątku Wola Krokocka. Już w niecały rok od powstania jednostki, udało się zakupić pierwszą ręczną sikawkę. Od 1932 r. przy jednostce działała żeńska drużyna samarytańsko-pożarnicza. W 1936 r. rozpoczęto budowę własnej strażnicy, która została oddana do użytku w 1940 r., już pod nadzorem okupacyjnych władz niemieckich. Jednostka strażacka w Krokocicach w okresie dwudziestolecia międzywojennego została utworzona i funkcjonowała dzięki zaangażowaniu jej druhów oraz wsparciu okolicznych właścicieli ziemskich i gospodarzy.