Boczki – środowisko przyrodnicze, historia i teraźniejszość - Jędrasiak, Dariusz (Biuletyn Szadkowski, 2017)
Artykuł dotyczy miejscowości Boczki położonej w północno-zachodniej części gminy Szadek. Jest on zbiorem informacji uzyskanych podczas kwerendy w archiwach, bibliotekach regionalnych i internecie. Historia Boczek sięga najprawdopodobniej od XIV wieku. Ślady obecności człowieka na tym obszarze notowane są do czasów prehistorycznych. Wieś przeżywała wszystkie wydarzenia związane z historią Polski. Ślady swoje zostawiło w niej zarówno powstanie styczniowe, jak i I oraz II wojna światowa.