Hieronim Wierzbowski – wojewoda sieradzki, starosta szadkowski i dziedzic Łasku - Pietrzak, Jan (Biuletyn Szadkowski, 2017)
Hieronim Wierzbowski herbu Jastrzębiec był starostą szadkowskim w latach 1655–1665. Dzięki monarszej protekcji piął się po szczeblach kariery urzędniczej, od chorążego większego łęczyckiego (1648–1652), do wojewody sieradzkiego (1661–1665). Po śmierci siostry Anny Nadolskiej z Wierzbowskich został w 1660 r. dziedzicem Łasku. W 1664 r. przewodniczył w Zwirowiczach na Białorusi polskiej delegacji na rokowania pokojowe z Rosją. Zmarł w Warszawie 1 maja 1665 r. Został pochowany w rodzinnej krypcie grobowej w kościele pw. św. Jakuba w Szadku.