Akta metrykalne parafii Korczew - Sztandera, Grzegorz (Biuletyn Szadkowski, 2015)
Spisywanie akt metrykalnych nakazał w 1563 r. Sobór Trydencki, co dosyć szybko zaczęto realizować w Polsce, bo już pod koniec XVI w. Również w parafii korczewskiej to rozporządzenie wprowadzono w życie, spisując metryki od 1603 r. Do czasów II wojny światowej w archiwum parafialnym znajdowały się księgi metrykalne z lat 1649–1805, skąd zostały zagrabione przez hitlerowców i, niestety, prawdopodobnie uległy zniszczeniu. W protokole rewizyjnym zachowało się ich zestawienie, które zamieszczono w artykule dla zainteresowanych badaniami demograficznymi. Ocalały natomiast księgi metrykalne z lat 1806–1945 (niektóre w unikacie i duplikacie) i przechowywane są w: Archiwum Diecezjalnym we Włocławku, Archiwum Państwowym w Łodzi i Urzędzie Stanu Cywilnego w Zduńskiej Woli. Służą bogactwem informacji zawartych w sobie zarówno historykom zajmującym się profesjonalnie badaniami nad aktami metrykalnymi w różnych aspektach, jak i ludziom poszukującym w nich zapisów dotyczących swoich antenatów.