Kwitnący bluszcz pospolity hedera helix L. w lasach okolic Szadku - Kucharski, Leszek; Chmielewski, Błażej (Biuletyn Szadkowski, 2016)
W lasach gminy Szadek i terenów przyległych stwierdzono 9 stanowisk kwitnącego i owocującego bluszczu pospolitego. Odnotowano na nich 195 kwitnących okazów tego gatunku. Związane są one z siedliskami średnio żyznymi i żyznymi. Najczęściej notowano je w grądach, rzadziej w łęgach. Podporami dla kwitnących okazów Hedera helix najczęściej są: Alnus glutinosa, Quercus robur oraz Pinus sylvestris. Większość stanowisk związana jest z brzegami lasów lub leśnymi drogami. Głównymi czynnikami stymulującymi zakwitanie bluszczu są „ocieplanie się” klimatu oraz fragmentacja powierzchni leśnych.