Rozwój zabudowy sołectwa Prusinowice w gminie Szadek - Kozieł, Monika (Biuletyn Szadkowski, 2024)
Celem artykułu jest analiza rozwoju zabudowy w ujęciu historycznym oraz określenie jej obecnych cech w odniesieniu do sołectwa Prusinowice. Do realizacji przyjętego celu wykorzystano metody kameralne oraz terenowe. Podstawowym narzędziem była inwentaryzacja urbanistyczna przeprowadzona w okresie letnim 2023 r. i w maju 2024 r. W publikacji przedstawiono rys historyczny rozwoju zabudowy w sołectwie Prusinowice, zwrócono uwagę na strukturę użytkowania terenów, przeanalizowano dokumenty planistyczne oraz aktualną sytuację pod względem zabudowy.