Zabytki archeologiczne z terenu gminy Szadek w zbiorach Muzeum Okręgowego w Sieradzu - Urbański, Marek (Biuletyn Szadkowski, 2024)
Kolekcja zabytków archeologicznych z terenu ziemi Szadkowskiej w zbiorach Muzeum Okręgowego w Sieradzu liczy aktualnie 4833 sztuki. Znaleziska pochodzą z 53 miejscowości. Są wśród nich reprezentowane materiały od epoki kamienia po czasy nowożytne włącznie. Spośród kultur pradziejowych najliczniej reprezentowane są materiały kultury łużyckiej i przeworskiej. Najwięcej jednak zabytków pochodzi ze średniowiecza i z okresu nowożytnego, które potwierdzają duże znaczenie Szadku i jego okolic.