Napięciowa zależność kinetyki prądów GABA ergicznych mierzonych przy różnych wartościach zewnątrzkomórkowego pH - Pytel, Maria; Mercik, Katarzyna; Mozrzymas, Jerzy W. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Biologica et Oecologica, 2006)
Zmiany wartości napięcia błonowego i stężenia jonów wodorowych tojedne z najbardziej powszechnych czynników modulujących układy biologiczne,szczególnie komórki nerwowe. Wiele doniesień literaturowych wskazuje, żezarówno potencjał błonowy jak i zmiana stężenia jonów wodorowych wpływająna kinetykę prądów GABAergicznych, ale zagadnienie równoczesnej modulacjiprzez oba te czynniki nie zostało zbadane. W niniejszej pracy dokonaliśm y opisuwpływu napięcia błonowego i zewnątrzkomórkowego pH w zakresie od 6.0 do8.0 na kinetykę receptora GABAa. Otrzymane wyniki wskazują na brakistotnego wpływu napięcia na kinetykę odpowiedzi prądowych mierzonychw kwaśnym pH, natom iast silna modulacja przez napięcie dotyczyła odpowiedziprądowych rejestrowanych w pH=7.2 i 8.0.