Wpływ pH na efekt modulacji aktywności kanałów potasowych Kvl .3 przez jony cynku - Teisseyre, Andrzej; Mozrzymas, Jerzy W. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Biologica et Oecologica, 2006)
Przy zastosowaniu techniki patch-clamp w konfiguracji whole-cellprowadzono badania nad wpływem zewnątrzkomórkowego pH na efektmodulacyjny wywierany na kanały Kvl.3 przez jony cynku. Stwierdzono, żeobniżenie pH z 7.35 do 6.8 spowodowało znaczące przesunięcie napięciowejzależności aktywacji badanych kanałów w stronę dodatnich wartości potencjałubłonowego oraz zmniejszenie szybkości ich aktywacji. Stwierdzono też, żeobniżenie pH z 7.35 do 6.8 nie miało istotnego wpływu na przesunięcienapięciowej zależności aktywacji kanałów Kvl.3 w stronę dodatnich wartościpotencjału błonowego, zmniejszenie amplitudy prądów potasowych orazspowolnienie ich aktywacji zachodzące podczas aplikacji jonów cynkuw stężeniu 100 цМ. Całkowite przesunięcie napięciowej zależności aktywacji,jak również spowolnienie szybkości aktywacji kanałów pod wpływem działaniaobydwu wyżej wspomnianych czynników było istotnie większe od zmianspowodowanych przez aplikację jonów cynku bez zmiany pH. Generalnie,otrzymane wyniki pokazały, że addytywne efekty modulacyjne wywierane nakanały Kvl.3 przez jony cynku i protony mogą zachodzić przy wartościachzewnątrzkomórkowego pH i przy stężeniach jonów cynku osiągalnychw warunkach fizjologicznych.