Miecz zawłaszczony przez Karola IV Luksemburga - Głosek, Marian (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 2025)
Tak zwany miecz Karola IV Luksemburga, przechowywany w Kunsthistorische Musem, Weltliche Schatzkammer w Wiedniu, od dawna budzi dyskusję na temat swojego pochodzenia i datowania. Dotyczy to głównie głowicy, którą zdaniem badaczy wykonano specjalnie dla Karola IV Luksemburga. Miecz miał powstać na Sycylii, dla Henryka VI Hohenstaufa lub jego syna Fryderyka II. Analiza herbów znajdujących się na głowicy pokazuje, że wykonały je dwie różne osoby. Herb orła wyryty jest delikatną linią w tej samej płaszczyźnie co głowica. Herb lwa jest wybrany w powierzchni głowicy i poniżej jej poziomu. Moim zdaniem znajdował się tu inny herb, wykonany tą samą techniką co i herb orła. Widniał tu herb związany z rodem sycylijskich Hohenstaufów i mógł to być herb Sycylii lub Królestwa Jerozolimy.