Profesor Leszek Kajzer (1944–2016) - Szymczak, Jan (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 2025)
Profesor Leszek Kajzer jest jednym z twórców archeologii historycznej, adaptowanej na grunt polski i uprawianej obecnie z różną intensywnością przez katedry i instytuty uniwersyteckie oraz placówki PAN. Nieśmiałe jej początki można wskazać już w latach dwudziestych XX w., ale dopiero w Jego pracach zakreślono przedmiot i metodykę badań. Przedmiotem jej jest krajobraz kulturowy (zespoły sakralne i cmentarzyska, zespoły obronne, miejskie i wiejskie osadnictwo, architektura i zabytki ruchome), społeczeństw wczesnego i późnego średniowiecza, czasów nowożytnych aż po lata nowoczesności. Artykuł jest przedstawieniem sylwetki Profesora Leszka Kajzera i podsumowaniem Jego działalności na niwie naukowej.