Archeologia w Montpellier. Badania w St. Côme - Hèlas, Jean-Claude (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 1989)
Treścią niniejszego artykułu jest omówienie wyników badań archeologicznych i związanych z nimi problemów, dotyczących miasta Montpellier, ważnego ośrodka osadniczego na terenie południowej Francji, i jego okolic. Autor przedstawia w nim krótki przegląd badań archeologicznych od epoki kamiennej do czasów współczesnych. Szczególną uwagę zwraca na cmentarzysko St. Côme, badane od 1981 r., na którym stwierdzono obecność dwu odmian grobów: szkieletów chowanych w jamach ziemnych i pochówków składanych w wykutych w skale kawernach. Chronologię omawianego cmentarzyska autor określa na XI-XII w.