Krypty grobowe i podziemia w Wielkiej Brytanii i Irlandii: podejście biograficzne - Mytum, Harold (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 2020)
Szereg pośredniowiecznych struktur pogrzebowych z terenu Wielkiej Brytanii i Irlandii zdefiniowanych przez Juliana Littena w 1985 r. zostaje poddanych rewizji w świetle późniejszych odkryć. Obecnie można określić stopień różnorodności w ramach każdej z grup: grobów szybowych, niewielkich krypt rodzinnych, dużych krypt rodzinnych oraz krypt wspólnych. Wykorzystując po raz pierwszy podejście oparte na biografii przedmiotów w odniesieniu do danych grobowych, rozważana jest zmieniająca się funkcja trumien przez cały ich okres użytkowy, wraz ze zmieniającym się stopniem widoczności między okresami od powstania do ostatecznego zdeponowania w ziemi. Biografia krypt analizowana jest w oparciu o wybrane struktury grobowe, co pozwala odkryć wzorce użytkowania w czasie. Kwestie gospodarowania przestrzenią, co w niektórych przypadkach obejmuje znaczne przeludnienie i konieczność przenoszenia trumien, zdają się być problemem dotykającym wyłącznie krypty wspólne. Szyby i krypty zasadniczo przeznaczone były dla kilku pokoleń, z wyjątkiem kilku elitarnych rodzin, w przypadku których ta sama przestrzeń mogła być wykorzystywana przez kilka wieków.