Badania w kryptach kościoła św. Franciszka z Asyżu w Krakowie - Drążkowska, Anna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 2020)
W artykule zaprezentowano wyniki badań archeologicznych prowadzonych w latach 2017–2018 w kościele św. Franciszka z Asyżu w Krakowie, które finansowane były przez Narodowe Centrum Nauki. Celem podjętych prac było zlokalizowanie, inwentaryzacja i eksploracja krypt grobowych oraz szczegółowe przebadanie pochówków wraz z wyposażeniem. Omówiono różne urządzenia użyte do poszukiwań krypt, metody badań i wypracowane przez zespół procedury. Dzięki nim odnaleziono osiemnaście krypt w kościele i cztery w krużgankach klasztoru. Wszystkie podziemne pomieszczenia zostały zinwentaryzowane za pomocą skaningu laserowego 3D. W trakcie badań odnaleziono 96 pochówków osób świeckich i duchownych, mężczyzn, kobiet i dzieci.