Z historii polskiej archeologii. Badania nad początkami państwa polskiego 1948–1966 (Program „Millenium”) - Szczerba, Adrianna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 2019)
Krótko po zakończeniu drugiej wojny światowej archeolodzy i historycy podjęli szeroko zakrojone badania nad początkami państwa polskiego, popularnie zwane badaniami milenijnymi. Działania zaplanowane dla różnych dyscyplin miały na celu pozyskanie różnorodnych źródeł, które rzuciłyby światło na genezę i funkcjonowanie państwa pierwszych Piastów. Ze względu na potrzeby naukowe, społeczne i polityczne, badania milenijne korzystały ze wsparcia władz państwowych (finansowego i organizacyjnego).