The links between anthropology and demography - Rosset, Edward (Anthropological Review, 1973)
Referat wygłoszony w dniu 16 VI 1972 r. na sesji naukowej w Toruniu, zorganizowanej przez Polskie Towarzystwo Antropologiczne. "Warto na wstępie wejrzeć w historię polskiej antropologii, aby się zorientować jak dawne są jej związki z demografią. Dwie pierwsze pozycje bibliograficzne, które trzeba by określić jako należące do działu antropologii, wyszły z ruchliwego w początkach XIX w. środowiska wileńskiego. Chronologicznie wcześniejsza jest wydana w 1808 r. nieduża, 20-stronicowa Rozprawa o człowieku, napisana przez wychowanka Uniwersytetu Wileńskiego, Jana Wolskiego. W dziesięć lat później ukazała się rozprawa nowogródzkiego lekarza Józefa Jasińskiego, która zawierała już w tytule wyraz antropologia." (Ze wstępu)