Die Bevölkerung der Insel Palue (Indonesien) im Lichte der Fingerbeeren abdrücke - Glinka, Józef; Jasicki, Bronisław; Wiśniewska, Elżbieta (Anthropological Review, 1983)
Zbadano 1815 osobników obojga płci należących do siedmiu wspólnot wioskowych. Określono częstość występowania podstawowych wzorów dermatoglitów opuszek palców oraz obliczono wskaźnik intensywności uwzorowania (tab. 1 i 2). Porównania wspólnot wioskowych między sobą oraz z danymi dotyczącymi innych grup ludności żyjących poza wyspą Palue potwierdzają słuszność wniosku wysnutego uprzednio przez J. Glinkę na podstawie badań morfologicznych oraz znajomości tradycji lokalnej, że ludność wyspy Palue rozpada się na dwie grupy — starszą, zamieszkująca góry i młodszą, żyjącą na wybrzeżu.