Incidence of Red-Green Colour Blindness in Indian Populations - Saheb, Shaik Y.; Reddy, A. Pulla (Anthropological Review, 1981)
W szkołach regionu Tirupati (stan Andhra Pradesh) zbadano zdolność rozróżniania barw przy pomocy testu Ishihary [1970] u 253 osobników (84 chłopców i 69 dziewcząt). Stwierdzono, że ślepota na barwę czerwoną (protan) występuje u chłopców z częstością 1,63%, ślepota zaś na barwę zieloną (typ deutan) z częstością 3,80%. U dziewcząt typ deutan wystąpił z częstością 1,45%, nie stwierdzono zaś typu protan. Proporcja protan/deutan wykazuje niewielkie różnice w różnych grupach z terenu stanu Andhra. Jej wartość wynosi około 1:3 we wszystkich zbadanych dotychczas grupach, z wyjątkiem dzieci szkolnych z Visakapatnam. Korzystając z danych z piśmiennictwa, autorzy porównali częstość występowania ślepoty barwnej w różnych populacjach z terenu Indii. Test chi-kwadrat wskazuje zasadniczo na brak istotnych różnic międzypopulacyjnych, wyjątek stanowią dwa porównania (por. tabela 7). Porównanie własnych danych autorów z danymi dla ludności różnych kontynentów (tab. 8) wskazuje, że badana grupa z Indii różni się pod względem częstości ślepoty na barwy od populacji z terenu Afryki, natomiast brak istotnej różnicy z ludnością Meksyku.