Inherited absence of digital ’c’ triradius. A preliminary report - Wojciechowska, Halina (Anthropological Review, 1980)
Zbadano materiał obejmujący 80 rodzin, w których przynajmniej jedno spośród rodziców lub dzieci charakteryzowało się brakiem trójramiennika podpalcowego c. Stwierdzono, że procent dzieci odziedziczających brak trójramiennika waha się od 0-100. Wydaje się, że badana cecha jest silniej odziedziczana po matce niż po ojcu. Brak trójnamiennika c u dzieci w rodzinach gdzie jest on obecny u obojga rodziców wydaje się mieć związek z odmiennym u ojca i matki przebiegiem linii głównej C jak również występowaniem u nich jej formy proksymalnej.