Anomalies of a medieval scaphocephalic skull - Gładykowska-Rzeczycka, Judyta (Anthropological Review, 1980)
Autorka opisuje przypadek skafocefalii stwierdzony w materiale kostnym pochodzącym z cmentarzyska w Czarnej Wielkiej, gm. Grodzisk (XI-XIII w.). Patologicznie zmieniona czaszka należała (do kobiety w wieku około 45 lat. Poza opisem anomalii anatomicznych i podaniem informacji antropometrycznych autorka krótko omawia prawdopodobne przyczyny wystąpienia skafocefalii sugerując iż może mieć ona tło dziedziczne.