Zażywanie środków psychotropowych w czasie ciąży i karmienie piersią - Thiels, Cornelia (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Psychologica, 2006)
Cel. Prezentacja zasad leczenia zaburzeń psychicznych u kobiet w okresie reprodukcyjnym. Metoda. Analiza prac przeglądowych i wyników prowadzonych badań Rezultaty. Sole litu, karbamazepina i kwas walproinowy nie powinny być stosowane w pierwszym trymestrze ciąży. Stosunkowo bezpieczne są w tym okresie trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne. Haloperidol również nie wywołuje uszkodzeń płodu. Redukcja dawki pod koniec ciąży pozwoli uniknąć objawów zatrucia i objawów odstawienia u noworodka. U zdrowych niemowląt korzyści związane z karmieniem piersią wydają się ważniejsze niż możliwe zagrożenie związane z działaniem trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych, a także z działaniem soli litu. Niewiele wiadomo natomiast o skutkach działania znajdujących się w mleku matki takich środków jak inhibitory zwrotnego wychwytu serotoniny, leki przeciwpsychotyczne czy karbamazepina. Wnioski. Wskazane jest stosowanie leków o udowodnionej skuteczności i znanych efektach ubocznych (a więc substancji dłużej znanych niż wprowadzonych ostatnio). Zalecana jest terapia jednym lekiem podawanym w najniższych efektywnych dawkach. Psychoterapia i elektrowstrząsy mogą być alternatywą dla leczenia farmakologicznego.