Stres organizacyjny - Świętochowski, Waldemar (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Psychologica, 2006)
Tematem prezentowanego artykułu jest stres charakteryzujący organizacje, szczególnie organizacje typu biznesowego. Autor uzasadnia tezę, że zjawisko stresu może dotyczyć nie tylko jednostki, ale także innych struktur, m. in. tak złożonych, jak organizacje. Za teoretyczny punkt wyjścia przyjmuje przy tym koncepcję systemową. W artykule wymienione zostały najważniejsze przyczyny, a także następstwa organizacyjnego stresu. W artykule zostały również scharakteryzowane i porównane dwie dominujące strategie w zakresie radzenie sobie z omawianą formą stresu: strategia indywidualistyczna i organizacyjna.