Poczucie kontroli u sprawców przestępstw agresywnych - Belniak, Katarzyna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Psychologica, 2014)
Głównym celem badania było ustalenie, jakim poczuciem kontroli charakteryzująsię sprawcy przestępstw agresywnych. Założono, że zewnętrznym poczuciem lokalizacji kontrolicharakteryzują się sprawcy czynów agresywnych. Poczucie przypadkowości zdarzeń jest wyższeu skazanych za przestępstwa z użyciem przemocy, którzy również cechują się mniejszym poczuciemkontroli nad zdarzeniami i brakiem własnej sprawczości. Dla zweryfikowania tez przebadano140 mężczyzn osadzonych w zakładzie karnym przy pomocy skali I-E J. B. Rottera oraz KwestionariuszaPrzystosowania Osobistego I. Niewiadomskiej, M. Kalinowskiego, A. Majcherczyk. Badanągrupę stanowiło 69 skazanych za czyny agresywne i 71 nieagresywne. Zaprezentowane w artykulerezultaty badań pokazują, że warunki, w których znajdowali się skazani, wpłynęły na ujawnieniesię zewnętrznego poczucia kontroli, czego wynikiem jest przeświadczenie, że oni sami i ichotoczenie zależy od innych (Berne, 1998). Osadzeni agresywni i nieagresywni charakteryzują siępodobnym odczuciem przypadkowości zdarzeń oraz brakiem kontroli nad nimi, różnicuje ich tylkopoczucie braku własnej sprawczości.