Psychologiczna analiza treści zeznań - Wojciechowski, Bartosz W. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Psychologica, 2014)
Metody psychologicznej analizy treściowej zeznań świadków (Statement ValidityAssessment, Reality Monitoring, Scientific Content Analysis) mogą być pomocne przy różnicowaniuszczerych i świadomie fałszowanych zeznań. W literaturze zwraca się jednak uwagę nato, że poziom błędnych identyfikacji wartości relacji pamięciowej uniemożliwia ich wykorzystaniew opiniowaniu sądowo-psychologicznym. Przyjęto założenia nowej, innowacyjnej metody analizyzeznań świadków – Modelu Wielozmiennowej Analizy Zeznań Świadków Dorosłych (MASAM).Grupa 43 sędziów kompetentnych po odbyciu szkolenia z zakresu analizy treściowej dokonałaoceny wartości dowodowej zeznań świadków. Badania dowiodły, że przy wykorzystaniuMASAM możliwe jest prawidłowe zidentyfikowanie 96,87% zeznań szczerych, a prawdopodobieństwowarunkowe analizy treściowej opartej na wynikach MASAM wynosi 91,85%. MASAMpotwierdził swoją wartość diagnostyczną także przy analizie zeznań fałszywych - prawdopodobieństwowarunkowe dla analiz przeprowadzonych z zastosowaniem tej metody wyniosło 69,23%,podczas gdy identyfikacja wartości dowodowej zeznania oparta na analizie z zastosowaniem trzechpozostałych metod doprowadziła do błędnych ocen w ponad połowie przypadków.