Sprawozdanie z Międzynarodowej Konferencji w Szczecinie (Polska) dotyczącej problemu „Osoby z niepełnosprawnością intelektualną na rynku pracy” - Skłodowski, Henryk; Śmilgin, Magdalena (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Psychologica, 2006)
Międzynarodowa Konferencja w Szczecinie zorganizowana została dnia 25 stycznia 2005 r. przez Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym. Celem konferencji była popularyzacja idei integracji osób z niepełnosprawnością intelektualną na rynku pracy oraz promocja dobrych praktyk w tym zakresie, wśród członków Unii Europejskiej. Konferencja zgromadziła wielu specjalistów z zakresu tworzenia miejsc pracy dla osób z niepełnosprawnością intelektualną z Niemiec, Wielkiej Brytanii, Francji, Szwecji, Polski i, przede wszystkim, osoby niepełnosprawne. Najbardziej interesujące prezentacje uwieńczone zostały debatą medialną, na której można było publicznie ustosunkować się do zagadnień poruszanych podczas konferencji.