Poczucie jakości życia u osób uczestniczących w terapii metadonowej i aspirujących do nich - Szałański, Jan; Wyrwich, Agnieszka (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Psychologica, 2006)
Celem tej pracy było ustalenie, czy osoby uzależnione od opiatów, uczestniczące co najmniej rok w programie metadonowym w porównaniu z osobami uzależnionymi od opiatów, które nie uczestniczą w takim programie, przejawiają istotnie wyższe nasilenie globalne poczucia jakości i sensu życia oraz ich komponentów. Badanie przeprowadzono w 2002 r. wśród pacjentów programu metadonowego w Warszawie i Poznaniu. Takie samo badanie zostało przeprowadzone wśród pacjentów zakwalifikowanych do programu metadonowego w Łodzi. Jakość życia oceniona została za pomocą kwestionariusza SF-36. Do oceny sensu życia zastosowano ‘‘Purpose in Life Test’’ (P.I.L.). Istotne statystycznie różnice wystąpiły w zakresie 7 z 8 podskal SF-36 jak również w 5 z 7 sfer P.I.L.