Płeć psychologiczna a style zachowań komunikacyjnych - Lipińska-Grobelny, Agnieszka (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Psychologica, 2006)
Celem badań jest analiza związku między płcią psychologiczną określaną Inwentarzem Płci Psychologicznej (IPP) Kuczyńskiej a stylami zachowań komunikacyjnych z Macierzy Stylów Społecznych Merrilla i Reida. W badaniu uczestniczyło 145 osób (121 kobiet i 24 mężczyzn) w wieku 20–28 lat. Wyniki badań potwierdzają istnienie związku statystycznie istotnego między płcią psychologiczną a stylami zachowań komunikacyjnych.