Psychologiczne efekty seksualnego wykorzystywania dzieci w rodzinie - Walęcka-Matyja, Katarzyna; Kossakowska-Petrycka, Karolina; Ledwoń, Małgorzata (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Psychologica, 2006)
Referat poświęcony jest psychologicznym konsekwencjom seksualnego wykorzystywania dzieci w rodzinie. Wprowadza w tematykę przemocy seksualnej, ze szczególnym zwróceniem uwagi na problem kazirodztwa i jego determinanty. Przedstawia krótko- i długoterminowe zagrożenia związane z doświadczeniem przemocy seksualnej w okresie dzieciństwa, w tym, związek pomiędzy byciem ofiara, a następnie sprawcą tego rodzaju przemocy. Autorki artykułu podkreślają potrzebę wnikliwej analizy problemu ze względu na negatywne konsekwencje dotyczące funkcjonowania w życiu dorosłym.