Jakość życia związana ze zdrowiem: teoria i pomiar - Juczyński, Zygfryd (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Psychologica, 2006)
W medycynie pojęcie jakości życia związanej ze zdrowiem (HRQOL) odnosi się do zdrowia somatycznego i psychicznego jednostki. Lekarze używają często pojęcia HRQOL do pomiaru skutków chorób przewlekłych u pacjentów w celu lepszego zrozumienia powiązania choroby z codziennym życiem chorego. Podobnie profesjonaliści z zakresu zdrowia publicznego używają pojęcia HRQOL do pomiaru skutków różnych zaburzeń, krótkotrwałych niesprawności i chorób w różnych populacjach. Celem przeglądu jest podanie podstawowych informacji na temat pojęcia jakości z perspektywy holistycznej w przekonaniu, że zaprezentowane informacje, analizy i przemyślenia mogą być użyteczne w badaniach interdyscyplinarnych.