Proces podwójnej tranzycji wyzwaniem dla rozwoju młodzieży z niepełnosprawnością - Skrzypa, Anna; Wolan-Nowakowska, Mariola (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Psychologica, 2022)
Tranzycja dla młodych dorosłych jest pomostem między przewidywalnym i uporządkowanym światem edukacji a światem pracy, który cechuje się nieprzewidywalnością oraz zmiennymi regułami. Tranzycja stanowi wyzwanie dla młodzieży, która przechodzi z etapu dorastania w etap dorosłości. Artykuł ukazuje specyficzne trudności młodzieży z niepełnosprawnością w procesie tranzycji. Podkreślono rolę rodziców oraz szkoły w przygotowaniu młodzieży z niepełnosprawnością do budowania autonomii i dorosłego życia.