Wino, ciemierzyca i mirra albo o lekarzach i ich pacjentach. Analiza fragmentu V księgi „De materia medica” Dioskurydesa

Autor

DOI:

https://doi.org/10.18778/1644-857X.18.02.01

Słowa kluczowe:

historia, historia medycyny, historia jedzenia, Dioskurydes, wino w medycynie antyku, mirra w medycynie antyku, ciemierzyca w medycynie antyku, wino z mirrą, antyczna enologia

Abstrakt

Artykuł stanowi analizę fragmentu piątej księgi traktatu De materia medica spisanego w I w. n.e. przez Dioskurydesa, wybitnego znawcę substancji leczniczych. Autorzy omawiają w nim passus z rozdziału poświęconego winom o działaniu terapeutycznym z dodatkiem ciemierzycy przez pryzmat ingrediencji wykorzystywanych do aromatyzowania poszczególnych trunków. Zwracają uwagę, że dobór tych ostatnich uzależniony był nie tylko od właściwości leczniczych, lecz także od sytuacji materialnej pacjenta.

Informacje te stają się punktem wyjścia do rozważań na temat roli wina w antycznej praktyce medycznej. Autorzy zauważają, że mogło być ono wzbogacane powszechnie dostępnymi dodatkami lub ingrediencjami importowanymi z odległych krain. Wśród tych ostatnich szczególną uwagę poświęcają mirrze. Dodatek tej egzotycznej i kosztownej żywicy sprawiał bowiem, że wspomniany napitek cieszył się w antyku szczególnym uznaniem zarówno ze względu na wyjątkowe walory smakowe, jak i działanie farmakologiczne.

Poprzez zestawienie receptur Autorzy zwracają uwagę na kilka kwestii dotyczących społeczeństwa obszaru basenu Morza Śródziemnego w epoce antyku. Po pierwsze, ukazują przekrój społeczny pacjentów Dioskurydesa. Po drugie, obrazują kompetencje lekarza jako osoby umiejętnie dostosowującej poszczególne medykamenty do możliwości finansowych chorych. Po trzecie, uzasadniają powszechność i popularność zagadnień związanych z medycyną w ówczesnym społeczeństwie. W końcu udowadniają, że traktaty medyczne mogą stanowić cenne źródło w badaniach nad historią gospodarczą i społeczną starożytności.

Pobrania

Brak dostępnych danych do wyświetlenia.

Bibliografia

Aetii Amideni libri medicinales I–VIII, ed. A. Olivieri, Lipsiae–Berolini 1935–1950.
Google Scholar

Athenaei Naucratitae dipnosophistarum libri XV, rec. G. Kaibel, vol. I–III, Lipsiae– Berolini 1887–1890.
Google Scholar

De diaeta in morbis acutis, [w:] Oeuvres completes d’Hippocrate, ed. É. Littré, vol. II, Amsterdam 1961.
Google Scholar

Pedanii Dioscuridis Anazarbei de materia medica libri V, ed. M. Wellmann, vol. I–III, Berolini 1906–1914.
Google Scholar

Edictum Diocletiani et Collegarum de pretiis rerum venalium, ed. M. Giacchero, vol. I–II, Genova 1974.
Google Scholar

Galeni de alimentorum facultatibus libri III, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. C.G. Kühn, vol. VI, Lipsiae 1823.
Google Scholar

Galeni de compositione medicamentorum per genera libri VII, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. C.G. Kühn, vol. XIII, Lipsiae 1827.
Google Scholar

Galeni de compositione medicamentorum secundum locos libri X, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. C.G. Kühn, vol. XII–XIII, Lipsiae 1826–1827.
Google Scholar

Galeni de rebus boni malique suci libellus, ed. G. Helmreich (Corpus medicorum Graecorum, vol. V, 4, 2), Lipsiae 1923.
Google Scholar

Galeni de simplicium medicamentorum temperamentis ac facultatibus libri XI, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. C.G. Kühn, vol. XI–XII, Lipsiae 1826–1827.
Google Scholar

Geoponica sive Cassiani Bassi Scholastici de re rustica eclogae, rec. H. Beckh, Lipsiae 1895.
Google Scholar

M. Porci Catonis de agri cultura, ed. H. Keil, Lipsiae 1895.
Google Scholar

Lucius Junius Moderatus Columella, On agriculture and trees in three volumes, transl. E.S. Forster, E.H. Heffner, vol. III, London–Cambridge, Mass. 1955.
Google Scholar

Oribasii collectionum medicarum reliquiae, ed. I. Raeder, vol. I–IV, Lipsiae–Berolini 1928–1933.
Google Scholar

Paulus Aegineta, ed. I.L. Heiberg, vol. I–II, Lipsiae–Berolini 1921–1924.
Google Scholar

T. Maccius Plautus, Pseudolus, [w:] Plauti comoediae, ed. F. Leo, vol. II, Berlin 1896.
Google Scholar

C. Plini Secundi naturalis historiae libri XXXVII, vol. I–VI, ed. C. Mayhoff, Lipsiae 1875–1906.
Google Scholar

Theophrastus, Enquiry into plants and minor works on odours and weather signs with an English translation in two volumes, transl. A. Hort, vol. II, London–New York 1916.
Google Scholar

Alessi R., Le vin dans les Épidémies d’Hippocrate, [w:] Vin et santé en Grèce Ancienne, Actes du Colloque organisé à l’Université de Rouen et à Paris (Université de Paris IV Sorbonne et ENS) par l’UPRESA 8062 du CNRS et l’URLLCA de l’Université de Rouen, 28–30 septembre 1998, eds J. Jouanna, L. Villard, Athènes 2002, s. 105–112.
Google Scholar

Anagnostakis I., Βυζαντινός οινικός πολιτισμός. Wine culture in Byzantium, Αθήνα/Athens 2008.
Google Scholar

André J., Le noms de plantes dans la Rome antique, Paris 1985.
Google Scholar

Arnould D., Du bon usage du vin chez Homère et dans la poésie archaïque, [w:] Vin et santé en Grèce Ancienne, Actes du Colloque organisé à l’Université de Rouen et à Paris (Université de Paris IV Sorbonne et ENS) par l’UPRESA 8062 du CNRS et l’URLLCA de l’Université de Rouen, 28–30 septembre 1998, eds J. Jouanna, L. Villard, Athènes 2002, s. 7–10.
Google Scholar

Beeston A.F.L., The Arabian aromatics trade in antiquity, [w:] Proceedings of the Seminar for Arabian Studies. A.F.L. Beeston at the Arabian Seminar and other papers, eds M.C.A. Macdonald, C.S. Philips, Oxford 2005, s. 53–64.
Google Scholar

Béguin D., Le vin médecin chez Galien, [w:] Vin et santé en Grèce Ancienne, Actes du Colloque organisé à l’Université de Rouen et à Paris (Université de Paris IV Sorbonne et ENS) par l’UPRESA 8062 du CNRS et l’URLLCA de l’Université de Rouen, 28–30 septembre 1998, eds J. Jouanna, L. Villard, Athènes 2002, s. 141–154.
Google Scholar

Boudon V., Un médecin oenophile: Galien et le vin de Falerne, [w:] Vin et santé en Grèce Ancienne, Actes du Colloque organisé à l’Université de Rouen et à Paris (Université de Paris IV Sorbonne et ENS) par l’UPRESA 8062 du CNRS et l’URLLCA de l’Université de Rouen, 28–30 septembre 1998, eds J. Jouanna, L. Villard, Athènes 2002, s. 155–163.
Google Scholar

Boulay T., Wine appreciation in ancient Greece, [w:] A companion to food in the ancient world, eds J. Wilkins, R. Nadeau, Chichester 2015, s. 273–282.
Google Scholar

Bresciani E., Incenso mirra e cinnammo. Prodotti esotici nella farmacopea egiziana antica, [w:] Profumi d’Arabia. Atti del Convegno, ed. A. Avanzini, Roma 1997, s. 449–459.
Google Scholar

Brun J.-P., Fernandez X., Parfums antiques: de l’archéologue au chimiste, Milano 2015.
Google Scholar

Costantini L., Costantini L.B., Le resine essenziali dall’Arabia meridionale. Incenso, mirra e balsamo, [w:] Aromatica. Essenze, profumi e spezie tra Oriente e Occidente. Roma, Museo Nazionale d’Arte Orientale, 7 maggio – 8 liuglio 2003, ed. E. de Rosa, Roma 2003, s. 59–63.
Google Scholar

D’Andréa J., Ancient herbs in the J. Paul Getty Museum Gardens, Malibu 1989.
Google Scholar

Dalby A., Dangerous tastes. The story of spices, London 2002.
Google Scholar

Dalby A., Food in the ancient world from A to Z, London–New York 2003.
Google Scholar

De Cleene M., Lejeune M.C., Compendium of symbolic and ritual plants in Europe, vol. II (Herbs), Ghent 2003.
Google Scholar

De Romanis F., Tus e murra: aromi sudarabici nella Roma arcaica, [w:] Profumi d’Arabia. Atti del Convegno, ed. A. Avanzini, Roma 1997, s. 221–230.
Google Scholar

Deichgräber K., Sextius Niger, [w:] Realencyclopädie der Classischen Altertumswissenschaft, Supplementband V, Stuttgart 1931, kol. 971–972.
Google Scholar

Do Sameiro Barroso M., The hellebore, the plant beloved by the Greeks: the reasons behind a myth, „Vesalius” 2015, vol. XXI, No. 2, s. 30–37.
Google Scholar

Donahue J.F., Culinary and medicinal uses of wine and olive oil, [w:] A companion to science, technology, and medicine in ancient Greece and Rome, ed. G.L. Irby, vol. II. Malden, MA–Oxford–Chichester 2016, s. 605–617.
Google Scholar

Erard-Cerceau I., Végétaux, parfums, et parfumeurs à l’époque mycénienne, „Studi Micenei ed Egeo-Anatolici” 1990, t. XXVIII, s. 251–285.
Google Scholar

Fagan G.G., Bathing in public in the Roman world, Ann Arbor 1999.
Google Scholar

Fontaine M., Between two paradigms: Plautus, [w:] The Oxford handbook of Greek and Roman comedy, eds M. Fontaine, A.C. Scafuro, Oxford 2014, s. 516–537.
Google Scholar

Grivetti L.E., Wine: the food with two faces, [w:] The origins and ancient history of wine, eds P. McGovern, S.J. Flemming, S. Katz, Amsterdam 1996, s. 9–22.
Google Scholar

Groom N., Frankincense and myrrh. A study of the Arabian incense trade, London–New York 1981.
Google Scholar

Hansen D.U., Greek literature under Nero, [w:] A companion to the Neronian age, eds E. Buckley, M.T. Dinter, Chichester 2013, s. 302–313.
Google Scholar

Hardy G., Totelin L., Ancient botany, London–New York 2016.
Google Scholar

Heilmeyer M., Ancient herbs, London 2007.
Google Scholar

Hunter R., Koukouzika D., Food in Greek literature, [w:] A companion to food in the ancient world, eds J. Wilkins, R. Nadeau, Chichester 2015, s. 19–29.
Google Scholar

Irby-Massie G.L., Andreas of Karustos (ca 250 – 217 BCE), [w:] The encyclopedia of ancient natural scientists. The Greek tradition and its many heirs, eds P. Keyser, G.L. Irby-Massie, Milton Park–New York 2008, s. 77–78.
Google Scholar

Jacques J.-M., Krateuas (100–60 BCE), [w:] The encyclopedia of ancient natural scientists. The Greek tradition and its many heirs, eds P. Keyser, G.L. Irby-Massie, Milton Park–New York 2008, s. 491.
Google Scholar

Jouanna J., Le vin chez Arétée de Cappadoce, [w:] Vin et santé en Grèce Ancienne, Actes du Colloque organisé à l’Université de Rouen et à Paris (Université de Paris IV Sorbonne et ENS) par l’UPRESA 8062 du CNRS et l’URLLCA de l’Université de Rouen, 28–30 septembre 1998, eds J. Jouanna, L. Villard, Athènes 2002, s. 113–126.
Google Scholar

Jouanna J., Le vin et la médecine dans la Grèce ancienne, „Revue des Études Grecques” 1996, t. CIX, No. 2, s. 410–434 [= Jouanna J., Wine and medicine in ancient Greece, [w:] Greek medicine from Hippocrates to Galen; selected papers, ed. P. van der Eijk, transl. N. Allies, Leiden–Boston 2012, s. 173–193].
Google Scholar

Kokoszko M., Enologia Dioskuridesa, czyli kilka uwag na temat leczniczego działania wina, [w:] Historia panaceum: między marzeniem a oszustwem, red. W. Korpalska, W. Ślusarczyk, Bydgoszcz 2016, s. 49–62.
Google Scholar

Kokoszko M., Galaktologia terapeutyczna (γαλακτολογία ἰατρική) Galena zawarta w „De simplicium medicamentorum temperamentis ac facultatibus”, „Przegląd Nauk Historycznych” 2015, R. XIV, nr 2, s. 5–23.
Google Scholar

Kokoszko M., Nard (νάρδος; Nardostachys jatamansi [D. Don] DC) w wybranych źródłach greckich antyku i Bizancjum, [w:] Lek roślinny, t. VI (Rośliny w lecznictwie, w środowisku naturalnym i krajobrazie kulturowym), red. B. Płonka-Syroka, A. Syroka, Wrocław 2017, s. 31–51.
Google Scholar

Kokoszko M., Rzodkiew (Raphanus L) w wybranych źródłach antyku i Bizancjum, [w:] Lek roślinny, t. IV (Produkty pochodzenia roślinnego w lecznictwie, dietetyce, kosmetyce, ekonomice i kulturze popularnej), red. B. Płonka-Syroka, A. Syroka, Wrocław 2015, s. 15–33.
Google Scholar

Kokoszko M., Smaki Konstantynopola, [w:] Konstantynopol. Nowy Rzym. Miasto i ludzie w okresie wczesnobizantyńskim, red. M.J. Leszka, T. Wolińska, Warszawa 2011, s. 471–575.
Google Scholar

Kokoszko M., Dybała J., Medyczna nauka o mleku (γαλακτολογία ἰατρική) zawarta w „De medicina” Celsusa, „Przegląd Nauk Historycznych” 2016, R. XV, nr 2, s. 5–43.
Google Scholar

Kokoszko M., Dybała J., Milk in medical theory extant in Celsus’ „De medicina”, „Journal of Food Science and Engineering” 2016, vol. VI, No. 5, s. 267–279.
Google Scholar

Kokoszko M., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), cz. 1 (Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum), Łódź 2014.
Google Scholar

Kokoszko M., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Dybała J., Pedanius Dioscorides’ remarks on milk properties, quality and processing technology, „Journal of Archaeological Science: Reports” 2018, vol. XIX, s. 982–986.
Google Scholar

Kokoszko M., Rzeźnicka Z., Malábathron (μαλάβαθρον). Kilka uwag o roli Cinnamomum tamala w kuchni i medycynie antyku i Bizancjum w okresie pomiędzy I a VII wiekiem, „Przegląd Nauk Historycznych” 2016, R. XV, nr 1, s. 5–42.
Google Scholar

La Penna A., Il vino di Orazio: nel modus e contro il modus, [w:] In vino veritas, eds O. Murray, M. Tecuşan, Oxford 1995, s. 266–282.
Google Scholar

La Penna A., Immortale Falernum. Il vino di Marziale e dei poeti latini del suo tempo, „Maia” 1999, vol. LI, No. 2, s. 163–181.
Google Scholar

López Salvá M., Efectos patológicos del vino en el Corpus Hippocraticum, [w:] Le normal et le pathologique dans la Collection hippocratique, Actes du Xème colloque international hippocratique, Nice, 6–8 octobre 1999, eds A. Thivel, A. Zucker, Nice 2002, s. 523–537.
Google Scholar

Lucas A., Notes on myrrh and stacte, „The Journal of Egyptian Archaeology” 1937, vol. XXIII, No. 1, s. 27–33.
Google Scholar

Mattern S.P., The prince of medicine: Galen in the Roman Empire, Oxford 2013.
Google Scholar

McGovern P.E., Ancient wine. The search for the origins of viniculture, Princeton 2003.
Google Scholar

Micalella D., Vino e amore: Ippocrate, „Antica medicina 20, Quaderni Urbinati di Cultura Classica” 1977, vol. XXIV, s. 151–155.
Google Scholar

Murphy T., C. Plinius Secundus of Novum Comum (43–79 CE), [w:] The encyclopedia of ancient natural scientists. The Greek tradition and its many heirs, eds P. Keyser, G.L. Irby-Massie, Milton Park–New York 2008, s. 671–672.
Google Scholar

Nicolas B., Le vocabulaire de la parfumiere ancienne, [w:] Parfums et odeurs dans l’antiquité, éd. L. Bodiou, D. Frère, V. Mehl, Rennes 2009, s. 33–43.
Google Scholar

Nutton V., Ancient medicine, London–New York 2004.
Google Scholar

Raven J.E., Plants and plant lore in ancient Greece, Oxford 2000.
Google Scholar

Riddle J.M., Dioscorides on pharmacy and medicine, foreword J. Sarborough, Austin 1985.
Google Scholar

Rzeźnicka Z., Mirra w antycznej medycynie i kosmetyce na podstawie pism Dioskuridesa, [w:] Lek roślinny. Rośliny w lecznictwie, w środowisku naturalnym i w krajobrazie kulturowym, red. B. Płonka-Syroka, A. Syroka, t. VI, Wrocław 2017, s. 53–65.
Google Scholar

Rzeźnicka Z., Kokoszko M., Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), cz. 3 (Ab ovo ad γάλα. Jajka, mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej [I–VII w.]), Łódź 2016.
Google Scholar

Scarborough J., Asklēpiadēs of Bithunia (in Rome, ca 120 – 90 BCE), [w:] The encyclopedia of ancient natural scientists. The Greek tradition and its many heirs, eds P. Keyser, G.L. Irby-Massie, Milton Park–New York 2008, s. 170–171.
Google Scholar

Scarborough J., Diodotos (Pharm.) (10–30 CE), [w:] The encyclopedia of ancient natural scientists. The Greek tradition and its many heirs, eds P. Keyser, G.L. Irby-Massie, Milton Park–New York 2008, s. 250–251.
Google Scholar

Scarborough J., Dioskouridēs of Anazarbos (ca 40 – 80 CE), [w:] The encyclopedia of ancient natural scientists. The Greek tradition and its many heirs, eds P. Keyser, G.L. Irby-Massie, Milton Park–New York 2008, s. 271.
Google Scholar

Scarborough J., Nikēratos (of Athens?) (10 – 40 CE), [w:] The encyclopedia of ancient natural scientists. The Greek tradition and its many heirs, eds P. Keyser, G.L. Irby-Massie, Milton Park–New York 2008, s. 575–576.
Google Scholar

Scarborough J., Petrōnios Musa (ca 10 – 40 CE), [w:] The encyclopedia of ancient natural scientists. The Greek tradition and its many heirs, eds P. Keyser, G.L. Irby-Massie, Milton Park–New York 2008, s. 639.
Google Scholar

Scarborough J., Sextius Niger (30 – 50 CE), [w:] The encyclopedia of ancient natural scientists. The Greek tradition and its many heirs, eds P. Keyser, G.L. Irby-Massie, Milton Park–New York 2008, s. 738–739.
Google Scholar

Scarborough J., Themisōn of Laodikeia (Syria) (ca 90 – 40 BCE), [w:] The encyclopedia of ancient natural scientists. The Greek tradition and its many heirs, eds P. Keyser, G.L. Irby-Massie, Milton Park–New York 2008, s. 782–783.
Google Scholar

Scarborough J., Nutton V., The preface of Dioscorides’ Materia medica: introduction, translation, and commentary, „Transactions and Studies of the College of Physicians of Philadelphia” 1982, vol. IV, No. 3, s. 187–227.
Google Scholar

Squillace G., Le lacrime di Mirra. Miti e luoghi dei profumi nel mondo antico, Bologna 2015.
Google Scholar

Stok F., Hērakleidēs of Taras (Med.) (95–55 BCE), [w:] The encyclopedia of ancient natural scientists. The Greek tradition and its many heirs, eds P. Keyser, G.L. Irby-Massie, Milton Park–New York 2008, s. 370–371.
Google Scholar

Thibodeau Ph., M. Porcius Cato of Tusculum (185–149 BCE), [w:] The encyclopedia of ancient natural scientists. The Greek tradition and its many heirs, eds P. Keyser, G.L. Irby-Massie, Milton Park–New York 2008, s. 686–688.
Google Scholar

Thulin M., Claeson P., The botanical origin of scented myrrh (Bissabol or Habak Hadi), „Economic Botany” 1991, vol. XLV, No. 4, s. 487–494.
Google Scholar

Thurmond D.L., From vines to wines in classical Rome. A handbook of viniculture and oenology in Rome and the Roman West, Leiden–Boston 2017.
Google Scholar

Touzé R., Les matières perfumières employées dans la confection des hulles, onguents et pouderes parfumée en Grèce ancienne, [w:] Parfums et odeurs dans l’antiquité, éd. L. Bodiou, D. Frère, V. Mehl, Rennes 2009, s. 45–59.
Google Scholar

Tucker A.O., Frankincense and myrrh, „Economic Botany” 1986, vol. XL, No. 4, s. 425–433.
Google Scholar

Van Beek G.W., Frankincense and myrrh, „The Biblical Archaeologist” 1960, vol. XXIII, No. 3, s. 69–95.
Google Scholar

Van Beek G.W., Frankincense and myrrh in ancient South Arabia, „Journal of the American Oriental Society” 1958, vol. LXXVIII, No. 3, s. 141–152.
Google Scholar

Villard L., Le vin et les femmes: un text méconnu de la collection hippocratique, „Revue des Études Grecques” 1997, t. CX, s. 362–380.
Google Scholar

Villard L., Tant de vin pour soigner les femmes, [w:] Aspetti della terapia nel Corpus Hippocraticum. Atti del IXe Colloque international hippocratique (Pisa, 25–29 settembre 1996), eds I. Garofalo, A. Lami, D. Manetti, A. Roselli, Firenze 1999, s. 219–234.
Google Scholar

Wellmann M., Dioscurides 12, [w:] Paulys Real-Encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, hrgs. G. Wissowa, Halbband V, Stuttgart 1905, kol. 1131–1142.
Google Scholar

Wellmann M., Sextius Niger, eine Quellenuntersuchung zu Dioscorides, „Hermes” 1889, Bd. XXIV, H. 4, s. 530–569.
Google Scholar

Wilkinson A., The gardens in ancient Egypt, London 1998.
Google Scholar

Pobrania

Opublikowane

2019-10-30

Jak cytować

Kokoszko, M., & Rzeźnicka, Z. (2019). Wino, ciemierzyca i mirra albo o lekarzach i ich pacjentach. Analiza fragmentu V księgi „De materia medica” Dioskurydesa. Przegląd Nauk Historycznych, 18(2), 5–37. https://doi.org/10.18778/1644-857X.18.02.01

Numer

Dział

ARTYKUŁY, STUDIA I ROZPRAWY / ARTICLES, STUDIES AND DISSERTATIONS

Inne teksty tego samego autora