Rolnictwo ekologiczne w najmniej rozwiniętych państwach na przykładzie Afryki

Autor

DOI:

https://doi.org/10.18778/1508-2008.23.35

Słowa kluczowe:

rolnictwo ekologiczne, produkty ekologiczne, zrównoważony rozwój, kraje najsłabiej rozwinięte, Światowa Organizacja Handlu, runda z Doha

Abstrakt

W ciągu ostatnich kilku lat obserwuje się dynamiczny rozwój rolnictwa ekologicznego. Globalny obszar rolnictwa ekologicznego stale rośnie. Co więcej, rynek organiczny rozwija się nie tylko w Europie, ale także w Ameryce Północnej, a także w innych częściach świata. Rynek produktów ekologicznych stale rośnie i należy podkreślić, że w 2015 r. światowy rynek produktów ekologicznych wzrósł do 81,6 mld euro, przekraczając wartość 90 mld euro w 2018 r. Znacząco wzrosła również produkcja produktów ekologicznych , wytwarzanych przez grupę krajów najsłabiej rozwiniętych (takich jak wybrane kraje afrykańskie), które są wspierane przez postanowienia wynikające z negocjacji Światowej Organizacji Handlu w ramach Rundy z Doha. Celem tego artykułu jest przedstawienie różnych definicji rolnictwa ekologicznego według najważniejszych organizacji międzynarodowych. Ponadto kluczowe będzie zbadanie obecnego statusu sektora rolnictwa ekologicznego w wybranych przykładach krajów najsłabiej rozwiniętych w Afryce oraz określenie wyników negocjacji z Doha na rynku rolnym (szczególnie w odniesieniu do krajów najsłabiej rozwiniętych). Wreszcie należy przyjrzeć się problemowi, jaki jest stan i jakie są najnowsze osiągnięcia rolnictwa ekologicznego w odniesieniu do krajów najsłabiej rozwiniętych w porównaniu z Polską. Metody badawcze zastosowane w artykule obejmują analizę dostępnych źródeł dokumentalnych i literackich dotyczących omawianych zagadnień, opracowanie odpowiednich badań statystycznych oraz zastosowanie podejścia dedukcyjnego w celu wyciągnięcia wniosków ze statusu rozwoju rolnictwa ekologicznego w krajach najmniej rozwiniętych i Polski (jako przykładu kraju Europy Środkowej).

Pobrania

Brak dostępnych danych do wyświetlenia.

Bibliografia

Agricultural and Food Quality Inspection (2019), The report on organic farming in Poland in 2017–2018, Warszawa.
Google Scholar

Agricultural production – crops (2019). https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/pdfscache/26212.pdf (accessed: 14.05.2020).
Google Scholar

Ancharaz, V. (2012), Can the Doha Round Be Saved?, [in:] R. Meléndez-Ortiz, Ch. Bellmann, M. Rodriguez Mendoza (eds), The Future and the WTO: Confronting the Challenges. A Collection of Short Essays, International Centre for Trade and Sustainable Development, Geneva.
Google Scholar

Borowska, A. (2006), Rozwój rolnictwa ekologicznego na świecie na początku XXI wieku, “Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu”, no 540, pp. 79–92.
Google Scholar

Buckley, R. (2003), The WTO and The Doha Round: The changing face of World Trade, Global Trade abd Finance Series, Kluwer Law International, Zuidpoolsingel, Netherlands, 1st Edition.
Google Scholar

Dugiel, W. (2008), Światowa Organizacja Handlu a kraje rozwijające się, “International Journal of Management and Economics”, 24, pp. 9–37. http://bazhum.muzhp.pl/media/files/International_Journal_of_Management_and_Economics/International_Journal_of_Management_and_Economics-r2008-t24/International_Journal_of_Management_and_Economics-r2008-t24-s9-37/International_Journal_of_Management_and_Economics-r2008-t24-s9-37.pdf (accessed: 25.05.2020).
Google Scholar

Ecological Organic Agriculture (EOA) – Initiative, Continental Steering Committee (2015), The Ecological Organic Agriculture (EAOA) Initiative, 2015–2025 Strategic Plan, EOA Continental Steering Committee, African Union Commission, Benin.
Google Scholar

ESCAP (2014), The role of agriculture in closing development gaps of LDCs, Policy Papers on Countries with Special Needs, CSN/14/01, United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific, Bangkok. https://www.unescap.org/sites/default/files/CSN-14-01%20(June)_0.pdf (accessed: 12.05.2020).
Google Scholar

FAO (1998), Evaluating the Potential Contribution of Organic Agriculture to Sustainability Goals, Environment and Natural Resources Service Research, Extension and Training Division Sustainable Development Department Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/3/a-ac116e.pdf (accessed: 14.05.2020).
Google Scholar

FAO, Morgera, E., Bullón, C., Durán, C.G.M. (2012), Organic agriculture and the law, “FAO Legislative Study 107”, Rome. http://www.fao.org/3/a-i2718e.pdf (accessed: 10.05.2020).
Google Scholar

FiBL (2019), World of Organic Agriculture Statistics and emerging trends 2019 (2019), IFOAM, FiBL, Frick–Bonn.
Google Scholar

FiBL (2020), FiBL survey 2020, The World of Organic Agriculture Statistics and emerging trends 2020, IFOAM, FiBL, Frick–Bonn.
Google Scholar

Gama, J. (2018), Latest Developments in Organic Agriculture in Africa, [in:] FiBL & IFOAM – Organics International (2018): The World of Organic Agriculture: Statistics and Emerging Trends 2018, Research Institute of Organic Agriculture FiBL, Frick, and IFOAM – Organics International, Bonn. https://www.organic-world.net/yearbook.html (accessed: 10.06.2020).
Google Scholar

Golijan, J., Dimitrijevic, B. (2018), Global organic food market, “Acta Agriculturae Serbica”, XXIII (46), Belgrade–Zemum. https://www.afc.kg.ac.rs/files/data/acta/46/1__AAS_252-18_Golijan_and_Dimitrijevic.pdf (accessed: 3.04.2020).
Google Scholar

https://www.wto.org/english/res_e/booksp_e/anrep19_e.pdf (accessed: 20.05.2020).
Google Scholar

Jak państwo wspiera ekorolników (2019). https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/rolnictwo-ekologiczne.html (accessed: 30.06.2020).
Google Scholar

Kowalska, A. (2015), Rolnictwo ekologiczne jako czynnik rozwoju zrównoważonej konsumpcji, “Journal of Agribusiness and Rural Development”, 3 (37), pp. 467–476.
Google Scholar

Kristiansen, P., Taji, A., Reganold, J. (eds.) (2006), Organic Agriculture. A global perspective, CSIRO Publishing, Australia. https://orgprints.org/14043/1/14043.pdf (accessed: 11.05.2020).
Google Scholar

Kuś, J., Jończyk, K. (2009), Development of Organic Farming in Poland, “Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering”, 54 (3), pp. 178–182.
Google Scholar

Luttikholt, L.W.M. (2007), Principles of organic agriculture as formulated by the International Federation of Organic Agriculture Movements, “NJAS – Wageningen Journal of Life Sciences”, 54 (4). https://doi.org/10.1016/S1573-5214(07)80008-X
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1016/S1573-5214(07)80008-X

Makowska, M., Gotkiewicz, W., Pawlewicz, A. (2015), Rolnictwo ekologiczne w ujęciu przestrzennym i środowiskowym, “Roczniki Naukowe SERiA”, 4 (XVII), pp. 160–165.
Google Scholar

Martin, W., Mattoo, A. (eds). (2011), Unfinished Business? The WTO’s Doha Agenda, The World Bank, Washington.
Google Scholar

Ministry of Agriculture and Rural Development (2020), Rolnictwo ekologiczne. https://www.gov.pl/web/rolnictwo/rolnictwo-ekologiczne1 (accessed: 30.06.2020).
Google Scholar

Runowski, H. (2003), Rolnictwo ekologiczne w Polsce na tle tendencji światowych, “Zeszyty Naukowe SGGW. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej”, 49, pp. 182–193.
Google Scholar

Schoonbeek, S., Azadi, H., Mahmoudi, H., Derudder, B., De Maeyer, P., Witlox, F. (2013), Organic Agriculture and Undernourishment in Developing Countries: Main Potentials and Challenges, “Critical Reviews in Food Science and Nutrition”, 53 (9), pp. 917–28. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.573886
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1080/10408398.2011.573886

Scialabba, N. (2000), Factors Influencing Organic Agriculture Policies with a Focus on Developing Countries, IFOAM 2000 Scientific Conference, Basel. http://www.fao.org/3/a-at734e.pdf (accessed: 19.05.2020).
Google Scholar

Scialabba, N., Hattam, C. (2002), Organic agriculture, environment and food security. “Environment and Natural Resources Series”, Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Rome.
Google Scholar

Światowy rynek produktów ekologicznych osiągnął wartość 90 mld euro (2019). http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/swiatowy-rynek-produktow-ekologicznych-osiagnal-wartosc-90-mld-euro,169160.html (accessed: 3.12.2019).
Google Scholar

UNCTAD (2018), Statistical Tables on The Least Developed Countries 2018, United Nations Conference on Trade and Development, Geneva.
Google Scholar

UNCTAD (2019), State of Commodity Dependence 2019, United Nations Conference on Trade and Development, DITC/COM/2019/1/Corr.1, Geneva, https://unctad.org/en/PublicationsLibrary/ditccom2019d1_en.pdf (accessed: 29.05.2020).
Google Scholar

Willer, H., Lernoud, J. (2019), The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2019, 20 edition, Research Institute of Organic Agriculture FiBL and IFOAM Organics International, Frick–Bonn.
Google Scholar

Wojtas, M. (2016), Negocjacje rundy Doha – postępy w czasie Konferencji Ministerialnych w Bali i Nairobi, “Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia”, 3 (81), pp. 275–284.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.18276/frfu.2016.81-24

World Trade Organisation (2019), Annual Report 2019, Switzerland.
Google Scholar

WTO, Agriculture negotiations. https://www.wto.org/english/tratop_e/agric_e/negoti_e.htm (accessed: 20.05.2020).
Google Scholar

WTO, Doha Round: what are they negotiating? https://www.wto.org/english/tratop_e/dda_e/update_e.htm (accessed: 20.05.2020).
Google Scholar

WTO (2020a), Bali Package and November 2014 decisions, World Trade Organisation. https://www.wto.org/english/thewto_e/minist_e/mc9_e/balipackage_e.htm (accessed: 2.06.2020).
Google Scholar

WTO (2020b), The Doha Round Texts and related documents, World Trade Organisation, Switzerland. https://www.wto.org/english/res_e/booksp_e/doha_round_texts_e.pdf (accessed: 20.05.2020).
Google Scholar

Zajączkowski, M. (2018), Runda z Dohy WTO – próba przyjęcia reguł sprzyjającym interesom krajów rozwijających się, “Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach”, 372, pp. 205–219. http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.cejsh-9db0f9cf-0a7d-4298-a16c-9da31e1a5188 (accessed: 26.06.2020).
Google Scholar

Opublikowane

2020-12-30

Jak cytować

Rydz‑Żbikowska, A. (2020). Rolnictwo ekologiczne w najmniej rozwiniętych państwach na przykładzie Afryki. Comparative Economic Research. Central and Eastern Europe, 23(4), 209–230. https://doi.org/10.18778/1508-2008.23.35

Numer

Dział

Artykuły